Heyo captain Jack! – Bring me back to the index track(ers)

Laten we eens beginnen met een wijze quote van ’s werelds bekendste investeerder Warren Buffett:
warren buffett money while you sleep

Zo is dat: als je je centen niet aan het werk zet, dan riskeer je vroegtijdig al je gespaarde kapitaal op te eten. Voor degenen die het nog niet weten of niet willen geloven: NEE, de regering zal dat niet voor jou oplossen: er is absoluut GEEN geld voor. De voorzienige mens dient dus op een slimme manier zijn centen aan het werk zetten: enter TRACKERS! In deze post worden (voornamelijk) index trackers uitgelegd.

Wat zijn dat nu “index trackers”?? Laten we beginnen met het woordje “index”.

Wat is een (beurs)index?

Laten we eerst wat voorbeelden geven van indexen:

 • Bel20: 20 toonaangevende “Belgische” aandelen genoteerd op de beurs van Brussel
 • CAC 40 (Cotation Assistée en Continu):  40 toonaangevende Franse aandelen genoteerd op de beurs van Parijs
 • Dax 30 (Deutscher Aktienindex): 30 toonaangevende Duitse aandelen genoteerd op de beurs van Frankfurt
 • FTSE100 (Financial Times Stock Exchange – ook wel footsie genoemd): 100 toonaangevende Britse aandelen genoteerd op de beurs van Londen
 • Dow Jones Industrial Average: 30 Amerikaanse aandelen genoteerd op de beurs van New York
 • S&P 500 (Standard and Poors 500): 500 grootste Amerikaanse aandelen genoteerd op hetzij de New York Stock Exchange (NYSE), de Nasdaq of American Stock exchange (AMEX)

Hoe wordt een index gevormd? Het is een soort van gewogen gemiddelde van de koersbewegingen van de aandelen in de index. Nemen we als voorbeeld de Bel20: De Bel20 werd in 1991 in het leven geroepen met een startwaarde van 1000 punten. Het is de bedoeling dat de Bel20 de koersveranderingen van de 20 geselecteerde aandelen volgt, waarbij ook de “marktkapitalisatie” van belang is (marktkapitalisatie is het aantal aandelen vermenigvuldigd met de “koers” – de prijs zeg maar –  van dat aandeel). De aandelen met de grootste marktkapitalisatie (AbInbev, KBC, Engie) wegen dus het meeste door maar met een maximum van 12%.

Stel dat de Bel20 op 1000 punten staat en het aandeel ABInbev (met de maximale weging van 12%) 1% stijgt en alle overige aandelen niet, dan zal de Bel20 waarde als volgt veranderen:

1000+1000*(0.12*0.01) = 1001.2 punten.

Stel dat AbInbev 1% stijgt, KBC stijgt 0.5% en Engie daalt 0.3%:

1000+1000*(0.12*0.01)+1000*(0.12*0.005)-1000*(0.12*0.003) = 1001.44 punten.

De index weerspiegelt een soort van gemiddeld sentiment van de beleggers die handelen in de aandelen van de index. In zoverre de aandelen in de index representatief zijn (voor een land of regio), kan men stellen dat dit ook de gemiddelde verwachting is (van diezelfde beleggers) voor de economie (door hun inschatting van de prestaties van de bedrijven die de aandelen vertegenwoordigen) van het land/regio. Om die reden wordt de S&P 500 aanzien als één van de leidende economische indicatoren voor de economische toestand in de USA.

Wat is een tracker?

Trackers of ETF’s (exchange traded funds of beursgenoteerde fondsen) werden in 1976 geïntroduceerd door de Amerikaan John Clifton “Jack” Bogle (Bogle is tevens de stichter van de Vanguard group, tegenwoordig nog steeds één van de grootste uitgevers van “trackers”). Jack lanceerde het “First index investment trust”, een uitvinding die ook wel eens wordt vergeleken met de uitvinding van het wiel. Het fonds was gestoeld op 2 eenvoudige principes:

 1. De kosten van een klassiek (aktief beheerd) fonds zijn hoog (in de procenten) – dat van een passief beheerd indexfonds zeer laag (dikwijls maar tienden van procenten of zelfs honderdsten – vb Vanguard S&P 500 heeft een jaarlijkse kost van 0.07%).
 2. Klassieke fondsen kloppen referentie-indexen niet of nauwelijks op de lange termijn (en dus ‘verdienen’  fondsmanagers die ‘kosten’ niet of gaat de winst bovenop de prestatie van de referentie-index naar de fondsmanager en niet naar de klant). Het proberen te kloppen van een index heeft dus weinig zin.

Met een tracker gaat men niet proberen beter te doen dan een referentie-index, maar deze zo goed mogelijk proberen te volgen. Dit doet men door de onderliggende aandelen van die index aan te kopen (in het geval van een ‘fysieke’ tracker). De kans dat een individuele belegger het op de lange termijn beter doet dan een referentie-index is klein, en via het aankopen van een tracker kan je dus met zeer minimale kost je geld ‘verspreiden’ over de aandelen van de gevolgde index. Dit is een zeer efficiënte manier om je geld met minimale kost te investeren!

Hoe creëert en beheert men een tracker? Dat kan je hier lezen. De jaarlijkse kosten van de tracker worden verrekend in de koers. Sommige trackers keren dividend uit (dit noemt men een distributie-tracker). De meeste distributie-trackers keren per kwartaal (dus om de 3 maanden) een dividend uit, wat handig is als men van het dividend wenst te leven. Trackers die geen dividend uitkeren noemt men kapitalisatie-trackers.

Enkele bekende index-trackers

Bekende uitgevers van trackers zijn Blackrock (ishares) en Vanguard. Hieronder staan een aantal trackers opgelijst met hun belangrijkste karakteristieken. Het zijn alle distributie-trackers die per kwartaal dividend uitkeren.

Overzicht trackers

Wat opvalt:

 • De wereldindex wordt vooral gedomineerd door Amerikaanse aandelen. Als men dus een wereldwijde spreiding nastreeft van aandelen, is het beter om een tracker S&P500 te combineren met MSCI EAFE en emerging markets.
 • Het jaarlijks kostenpercentage is zeer laag: een fractie van de kost van een klassiek fonds.
 • Met de aankoop van een tracker bezit men ineens een fractie van een hele reeks aandelen – met één trackeraandeel realiseer je dus reeds een spreiding, wat belangrijk is om het neerwaarts risico te beperken.

Conclusie

Trackers vormen een zeer interessant alternatief voor een klassiek beheerd fonds. Middels periodieke aankoop van dergelijke trackers voor kleine bedragen, is het mogelijk om op lange termijn je kapitaal te laten aangroeien en eventueel zelfs te leven van het dividend welke ze uitkeren. Dit is een prima mogelijkheid om financieel zelfstandig te worden!

Advertenties

7 gedachtes over “Heyo captain Jack! – Bring me back to the index track(ers)

 1. Pingback: Start to invest: rendement halen met 50 euro per maand. – Beursfanaat

 2. Pingback: Start to invest: I keep HOLDING on… – Beursfanaat

 3. Pingback: Start to invest: beter doen dan de index dankzij indexe.be: momentje? Nee: momentum! – Beursfanaat

 4. Pingback: Start to invest: waar is de rente, waar is de zon? – Beursfanaat

 5. Pingback: Start to invest: You can’t start FIRE without a spark! – Beursfanaat

 6. Pingback: Start to invest: google-finance it! – Beursfanaat

 7. Pingback: Grondstoftrackers: no future(s) for me! – Beursfanaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s